Amikor közeledik az ősz, elérkezik az őszi nagytakarítás ideje.

Ez az évszak ideális az ilyen munkákra is, mivel a téllel ellentétben még elég jó az idő otthonunk alapos kiszellőztetésére, de a szőnyegeket és egyéb lakástextíliákat is kitehetjük száradni.

Mondanunk sem kell, hogy egy nagytakarítás hatalmas munka, hiszen gyakorlatilag a lakás teljes felforgatásával jár, azonban néhány egyszerű alapszabály betartásával könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban elvégezheted.

Az első ilyen „szabály” talán magától értetődőnek tűnik, azonban valószínűleg ez a legfontosabb, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindig a lehető legjobb, minőségi tisztítószereket és eszközöket használd. Fontos észben tartani, hogy a nagy hatékonyságú tisztító és fertőtlenítő szerek (például sósav, hypo, vízkőoldó vagy hideg zsíroldó) veszélyesek az emberi szervezetre és emellett maró hatásuk is van. A különböző vegyszereket nem szabad keverni, mert könnyen keletkezhet klórgáz, ami belélegzés esetén maradandó károsodást is okozhat.

Egy professzionális, nagy teljesítményű takarítógéppel például sokkal hatékonyabban és gyorsabban elvégeztheted a szőnyegek, ágybetétek, ágymatracok és a kárpitozott bútorok tisztítását.

Emellett nem csak maga a takarítás lesz gyorsabb, de a szőnyegek és kárpitok is sokkal rövidebb idő alatt megszáradnak, mivel a tisztításhoz használt vizet ezek a gépek erős szívófejükkel felszívják a szövetek szálai közül és egy külön tartályba összegyűjtik. Egy ilyen eszköz ára igazodik a képességeihez, ezért a szőnyegtisztítógép kölcsönzés sokkal jobban megéri, mint a vásárlás. Már van olyan takarítógép kölcsönző Budapest területén is, ahonnan olcsón bérelhetsz professzionális eszközöket, ráadásul egyetlen lépést sem kell tenned, hiszen a házhozszállítás is ingyenes.

A második alapszabály, hogy észben kell tartanod: a szemmel látható por és foltok csupán a jéghegy csúcsa; a szennyeződések legnagyobb része, sőt, az élősködő poratkák is a szőnyegek és kárpitok mélyén találhatóak, amit a hagyományos porszívók egyszerűen nem érnek el. Ezért fontos, hogy időnként valódi mélytisztítást végezzünk, amiben egy profi takarítógép a lehető legjobb partner. Nem csupán a makacs foltoktól szabadít meg, de még a poratkáktól is.
A harmadik „szabály”, hogy készíts tervet, amihez a nagytakarítás során tartod is magad. Amennyiben terv szerint, helyiségről helyiségre haladsz, sokkal alaposabb a takarítás, és nem marad ki véletlenül egyetlen terület sem. Portörlésnél felülről kell haladni lefelé, mivel a por mindig lefelé száll. Emellett érdemes a nagyobb munkákkal kezdeni, és a kisebbeket a végére hagyni.